Testkultúra, mozgásterápia, életmód

új hozzászólások

  • Egon Krenz: @Bunfordné Csaba Krisztina: Szia! Nincsenek új infóid Gyűrűfűről? Azért kérdem mert ebben a pilla... (2020.04.05. 18:20) Ökofalvak
  • TÁLTOS: Ezt a medret követve 1 maximum 2-3 éven belül, az a 40 ember sikeresen akkora pénzeket tett félre,... (2018.11.26. 17:56) Csatlakozás
  • Erich: Bárhogy is készíted el a kölest, minden formában lugosítja a szervezetet. Még agyonfőzve is. (2018.01.25. 00:22) Kölesfelfújt recept
  • Erich: A boróka a Magyarok egyik ősi fűszere. Disznóvágáskor a kolbászba bors helyett borókabogyót tette... (2018.01.25. 00:13) Borókabogyó
  • alex69: Én nem vallom, hogy egy öko közösségnek feltétlenül vegetáriánusnak kell lennie. a húsfogyasztás m... (2015.06.19. 17:21) Ökofalvunk felépítésének alapjai
  • Sáfrány Maria: Üdv.!:) Olvastam, hogy csak tél közepéig ajánlatos burgonyát fogyasztani, a felhalmozódott méregan... (2014.11.30. 12:38) Héjában sült burgonya paradicsomos mártással
  • Sarasvati: @Sokáialkisz: Kedves Àkos, Nagyon szépen KÖSZÖNÖM a kimerítö válaszod és segítökészséged!!! Az ig... (2013.10.02. 09:57) Aktív ökofalu szerveződések
  • Nomiland: johhnybgoode-dal tokeletesen egyet ertek! en szeretnek a termeszet karjai kozt elni,de nem ilyen r... (2013.08.19. 09:12) A helyszín kiválasztása II. rész
  • Nomiland: kedves szervezok! ez a falu mar letezik? vagy csak terv szinten? (2013.08.19. 08:57) Ökofalu - biofalu szervezés
  • kentaur8888: Amíg ezek vannak, addig szó nem lehet az egészséges organikus gazdálkodásról, hiszen beleszarnak a... (2012.07.29. 10:43) Realitás-e az ökofalu? – vitairat

Feed - Feliratkozás

.

Címkék

Címkefelhő

Realitás-e az ökofalu? – vitairat

2010.08.04. 12:08 | ökofaluszervező | 17 komment

 

Realitás-e az ökofalu? – vitairat
Avagy: van-e létjogosultsága ma Magyarországon egy ökofalu létrehozásának?

 

Rögtön az elején kijelentem: nincs. 

Persze ez csak attól függ, mit nevezünk ökofalunak, hol húzzuk meg a határt.

Az ökofalu számomra nem fejeződik be a bio minőségű növénytermesztéssel, építkezéssel és környezettudatossággal.
Az ökofalunak az ökológiai lábnyoma nem haladhatja meg azt a méretet, hogyha mindenki így élne, akkor a föld el tudná tartani ilyen életvitel mellett az embereket. (Ma sokszorosan feléljük a Földet.)

 


Számold ki a lábad nyomát!

(Persze mind más eredményt ad ki, de legalább elgondolkodtat életünk bizonyos részleteiről.) Az most nem kérdés, hogy a földön a Homo Sapiens Sapiens már rég túlnépesedett.


 

Nagyon szép az az ökofalu, amelyik a növényeket biológiai úton termeszti, az épületeket szintén lebomló, természetes anyagok felhasználásával készíti, csak az a probléma, hogy a külvilág igen aktív megléte nélkül nem tudna fennmaradni jelenlegi életvitele folytatása mellett.
Mert az ökofaluban való élethez is szükség van a pénzre.

Hogyan állítható elő a pénz egy ökofaluban?

  • Látogatókat vonzzunk be, akiktől belépőt szedünk, adományt gyűjtünk és eladjuk megtermelt termékeinket.
  • Az előállított termékeket rendszeresen beviszük a piacra, vagy helybe jönnek érte a vevők.
  • Naponta járunk be a városba dolgozni.
  • Interneten keresztül dolgozunk.
  • A hátrahagyott ingatlanok kiadásából, egyéb falun kívüli befektetésekből.

Azért ezek feldagasztják, még ha közvetve is azt a bizonyos lábat!

De miért is van a pénzszerzés kényszere rajtunk?

  • Mert amikor a gyerek felnő iskoláztatni kell... És utána elindul a városba szerencsét próbálni, mert az ökofaluban nem tud megélni.
  • Mert az államnak fizetni kell a TB-t, amit igaz nem valószínű, hogy valaha is igénybe kell venni.
  • Mert áram, internet azért mégiscsak kell, nem élhetünk „ökonyomorban”!
  • Autó is kell, mert néha el kell menni kikapcsolódni, nyaralni és a városba vásárolni.
  • Állagmegóvás és folyamatos fejlesztés.
  • És még sorolhatnám.

Gondolom, aki e sorokat olvassa, már régen rájött, hogy TV nélkül is van élet, ráadásul jobb is. Ugyanígy el lehet jutni a fentiek elhagyásához is.

Természetesen egy csomó mindent nem lehet előállítani egy ökofaluban.  Üveget, szerszámokat, néhány fűszert, ruhát(?), cipőt(?), de még egy gombostűt sem. Nem lehet teljesen önellátó.
Régen is így volt ez, de akkor még tudatos volt a vásárló. Nem volt felesleges pénze, és nem is volt a társadalom fogyasztói, nem voltak reklámok és egy-egy tartós fogyasztási cikk nem a garancia lejártáig volt tervezve, hanem valóban tartósnak.

Nagy Feró is megénekelte ezt már 1984-es lemezén:

  
 

Szóval elkerülhetetlen a termékek eladása. Mindig is így volt ez, de a mennyisége, a pénz iránti szükséglet és az abból fedezhető álszükségletek még jócskán csökkenthetőek.
 

A legellentmondásosabb számomra az állattartás (külpiacra) egy-egy ökofaluban. Az állatfarm ökológia lábnyoma messze meghalad minden más ökofalubéli lábnyomot. És még maga alá is piszkít.
A saját ürülékünk a nádgyökérzónástól a komposztvécéig el van tüntetve, de senki nem fut az állatoké után.
Voltam olyan helyen, ahol a bio-ökoturizmusra berendezkedett család a szennyvízkezelést szikkasztóval „oldja meg”. Az ivóvizet pedig a szikkasztó közelébe fúrt kútból nyeri.

 

Ökofalu, vagy milliomos bioparadicsom?

Ökofalvakban járva azt tapasztalom, hogy a társadalom tehetősebb rétege (tisztelet a kivételnek) is ökokalandba vágott. Ökoméreten túli, űrtechnikájú gépészeti elemekkel ellátott házakat építettek, melyek már önmagában túllépnek azon az elven, hogy a Föld eltartó képessége ezt megengedheti mindenkinek.
Sokan úgy látják, hogy egy ökoházat felépíteni ugyanannyiba kerül, mint egy hagyományosat, emellett sokkal több hátránya van, több buktatója van az építkezésnél és a továbbiakban.

Van még min javítani. Én sem vagyok tökéletes. Csak írok és próbálok helyesen élni, előkészíteni, informálódni, hogy így élhessek és hogy találkozhassak olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak és talán közösen létrehozhatjuk a magunk kis szigetét. Példát mutatva másoknak is, hogy lehet, van értelme.

Te hogy látod? Írd meg!

 


Oldaltérkép/tartalom         Csatlakozás         Fórum         Tagoknak

Címkék: realitás e az ökofalu? ökofalu biofalu

A bejegyzés trackback címe:

https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr42197951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucabrazi 2011.03.05. 11:02:18

A blogon feltett kérdésre,miszerint realitás-e az ökofalu, véleményem szerint a realista válasz a NEM. Egy ideig eljátszottam a kérdéssel, de azt a következtetést szűrtem le, hogy mindenki maga kell, hogy erre berendezkedjen. Amennyiben két portánál több van egy ilyen kezdeményezésben, már komoly szabályozások kellenek, hogy az ökofalu az is maradjon. Mert felmerülhet, hogy megunja és eladná, meghal és örökös van, vagy csak maradna,de már belefáradt az életformába (ami azért nem oly könnyű) és vannak ötletei. Mit csinál akkor a másik (akár több is)? És szerintem hagyhatjuk azt, hogy előtte megbeszéltük/leírtuk/vállaltuk/szerződtünk stb... A mai valóság az, hogy senki ne szóljon bele, hogy miként élek, és ez arra is vonatkozik akinek az életmódja már nem illik a környezetbe. Túlságosan erős és talán a jognak meg sem felelő kontrollokra volna szükség ezen törvényszerűen előforduló helyzetek kezelésére. Aki ezt szükségesnek érzi magára venni, annak sok sikert kívánok. Jómagam egyedül keresem a nekem megfelelő helyet.

lucabrazi 2011.03.05. 11:03:45

A blogon feltett kérdésre,miszerint realitás-e az ökofalu, véleményem szerint a realista válasz a NEM. Egy ideig eljátszottam a kérdéssel, de azt a következtetést szűrtem le, hogy mindenki maga kell, hogy erre berendezkedjen. Amennyiben két portánál több van egy ilyen kezdeményezésben, már komoly szabályozások kellenek, hogy az ökofalu az is maradjon. Mert felmerülhet, hogy megunja és eladná, meghal és örökös van, vagy csak maradna,de már belefáradt az életformába (ami azért nem oly könnyű) és vannak ötletei. Mit csinál akkor a másik (akár több is)? És szerintem hagyhatjuk azt, hogy előtte megbeszéltük/leírtuk/vállaltuk/szerződtünk stb...
A mai valóság az, hogy senki ne szóljon bele, hogy miként élek, és ez arra is vonatkozik akinek az életmódja már nem illik a környezetbe. Túlságosan erős és talán a jognak meg sem felelő kontrollokra volna szükség ezen törvényszerűen előforduló helyzetek kezelésére. Aki ezt szükségesnek érzi magára venni, annak sok sikert kívánok. Jómagam egyedül keresem a nekem megfelelő helyet.

lucabrazi 2011.03.05. 11:05:13

A blogmotor mondjon le

kentaur8 2011.09.09. 14:12:08

Az elmített "szabályozás" helyett kell mindenkinek egy-egy független ingatlan, ahová papír szerint tartozik, és ahová bármikor visszavonulhat.
A közös gazdálkodás területe egy kézben kell hogy legyen.NEM A JOGNAK, HANEM A BIZALOMNAK KELL LENNIE A HAJTÓMOTORNAK.Másképp megette a fene az egészet valóban.
Én az egész eddigi életemet egy ilyesféle tervnek szenteltem, ezért kizárt hogy éppen én váljak ki az ökologikus gazdálkodás kereteiből.
Az egész inkább jogi kérdés mint létjogosultságé, fentemlítettek szellemében.

kentaur8 2011.09.09. 14:49:37

A lényegét fogta meg ez a kis "pengeváltás". Sajna ezen mindenkinek el kell gondolkoznia, mert ugymond garanciát senki sem adhat hogy élete végéig ottmaradhat.Utóbbit kizárólag a saját nevén futó ingatlan garantálhat csak.Ezek a kiábrándító tények, és ennek megfelelően a B terv látszik járhatónak.A lényeg marad viszont, hogy közel lennénk egymáshoz, és egy azonos területen hathat a szövetség ereje.Észre sem vennénk azt, hogy kinek hol van a bejelentett lakása.Ez ugyanis jogi kategória, és minket nem ez érdekel elsősorban, hanem az együttélés, együtt-gondolkodás, együttdolgozás nagy hatékonysága és öröme.

kentaur8 2011.09.09. 14:52:07

Az ökofalu realitás, de semmiféle állandósult jogi szerkezettel nem szabad bemázolni, mert abban a pillanatban elültettük a probléma magvát, és attól fogva ez megmérgezi a ottlakók életét

kentaur8 2011.09.09. 14:53:35

Gyűrűfűből pedig az a tanulság, hogy mozdíthatatlan ingatlanokat nem építünk másnak a földjén.Sajna ez van.

kentaur8 2011.10.11. 11:14:01

Ökofalu nem létezik, csak kísérletek az együttélésre.
Magántulajdonnal kell rendelkeznie mindenkinek, másképp kollapszus......
Aztán lehet egy nagyobb földdarab, amit megegyezéssel közösen használnak a tulaj kikötései alapján.Számomra csak ilyen struktúra lehetséges, ami hosszútávon is működhet.Apáskodó alapítványok mögött mindig van egy-egy diktátor is, aki megmondja mikor mit csinájjá:(...ez eleve rossz ómen.....

Akit érdekelnek részletek:

becsapodas.network.hu/

xxxxyvz@gmail.com

20-2636599

skype: madocsaiandras

www.bing.com/search?q=napkelet+lovai&x=0&y=0&form=MSNH14&qs=n&sk=&pc=Z134

kentaur8 2011.10.11. 11:15:43

Szelíd embereket, és suttogó energiákat egyesítenék/keresnék........

kentaur8 2011.10.19. 18:33:04

talán az egyesület, vagy a közös osztatlan tulajdon........

sakti 2011.11.29. 09:33:16

20 éve játszom a gondolattal... sok (virtuális) kört futottam...eddig nem volt elég bátorságom igazán belevágni, csak csodálom a megszállottakat.

Talán majd egyszer .... addig is öko-bio-izé-kertészkedek : )

Talán elővásárlási jog kikötésével megoldható, hogy a közösségnek visszaadható legyen e terület és az ingatlanok. Aztán az újabb önkéntes a feltételek -mint egyfajta ingatlanhoz kötődő 'szolgalmi jellegű teher- vállalása mellett léphetne be a közösségbe.
Másik erős kötelem lehet az építési jogi megkötések: szabályozási tervben egészen jogszerűen lehet rögzíteni a környezethasználat akár egészen szigorú feltételeit: felhasználható építési anyagok, szennyvízkezelés, építészeti paraméterek, technológiák, Tervtanács.... "Csak csupán" a közigazgatásilag érintett, illetékes település közösségét megjelenítő Képviselő testület 'úgymond bizalmát, jóváhagyó akaratát kell bírni az alapelvek tekintetében. Aztán szabályozni egy-egy településrészt is lehet speciális övezetekké, területfelhasználási egységekké nyilvánítva.
Hm?

kentaur8888 2011.12.25. 14:38:47

20 év nagy idő........

Most azonban van egy lehetőség páran összeállni, és egy fenntartható organikus rendszert felállítani.Saját tulajdoni résszel garantálva lenne a jogi biztonság, és egy nagy terület közös használata.Diktatúra veszélye kizárt! - Vegetariánusok előnyben! - Tavasszal kezdenénk.(Építési paraméterek lehetősége tisztázott!)

leveleket ide: xxxxyvz@gmail.com

telefon: 20-2636599

Harlamov 2012.07.21. 15:40:44

Paradigmát kell váltani. Sok helyen azt hallom: miért nem lehet megoldani?!
Így nem is lehet, az biztos! Át kell állítani a gondolkodást: " A miért nem? -ről, a Hogyan igenre?!" Ki kell bővíteni nézeteinket, és merni kell elhinni. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a 9 pont dilemmáját. Ez egy kreativitást felmérni hivatott egyszerű játék. Érdeklődés esetén, egy e-mal cím, és leírom.
Olvastam, hogy valaki 20 éve tervezi a megvalósítást. Mire vár? Itt és most, adottak a feltételek ahhoz, hogy működő közösséget lehessen létrehozni. Sok helyen járok, sok mindenkivel beszélek, és mint ha elveszett volna a cselekvés készsége az emberekből. Le kell ülni, józan, "paraszti" ésszel át kell gondolni, és meg kell, meg lehet csinálni. Csak néhány felvetésre a válaszom.
1. autó- lehet Hibrid, lehet elektromos. ( Tudom, pénz kell hozzá, de erre is van koncepcióm) 2. iskola. én azt is tervezek. tehetséggondozó bölcsődét-óvodát, 12 osztályos iskolát. Miért? részben az egyén, részben a közösség, az öko lábnyom csökkentése miatt. Érdekelne az öko tudatos gondolkodók véleménye: 50 házból , 5 vendégházból, közösségi házból, a fent említett szociális intézmények, uszoda, 30.000 embert ellátni képes , integrált energetikai rendszer működtetéséhez, üzemeltetéséhez milyen és mennyi szakemberre van szükség? hány munkahelyet lehet teremteni ezzel? félre értés ne essék, nekem meg van rá a válaszom. én, mi tudjuk. és meg is tesszük. kard ki kard , várom a véleményeket

kentaur8888 2012.07.29. 10:38:51

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Av3S6MWDIdI
(contrail(kondenzcsík) és chemtrail(vegyszer-szórás) összehonlítása egy páratlan videón, amely
leleplezi a chemtrail-tagadókat!)
www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=jBfxtlE33_I&NR=1 (magyar)(összehasonlító
felvételek vegyszeres csíkokról és kondenz-csíkokról)
www.youtube.com/watch?v=uhLhPEnSdxs&feature=share (angol-magyar)(feltáró alapfilm
a döbbenetes valóságról chemtrail-ügyben)

kentaur8888 2012.07.29. 10:40:51

Miskolczi Ferenc fizikus, a NASA-nál folytatott kutatásai során, empirikus adatokra támaszkodva arra az eredményre
jutott, hogy a tudományos konszenzus jelentősen felülbecsüli az üvegházhatású gázok szerepét a bolygó
felmelegedésében. - Mi következne Miskolczi elméletéből? Egyrészt az, hogy tévúton jár a fősodratú klímakutatás,
amire a világon évente több milliárd dollárt költenek. Azt önmagában nehéz volna beismerni, hogy rossz alapokra
építették a világ szuperszámítógép-kapacitásainak jelentős részét lekötő szofisztikált klímamodelleket. A
klímaváltozásnak ma már nem csak tudománya, de politikája, sőt gazdasága is van, amely a klímakutatásra fordított
csillagászati összegek sokszorosát mozgatja azokban az új iparágakban, amelyeket kizárólag a széndioxid-kibocsátás
csökkentése és a karbonkvóta legitimál. Miskolczi tehát "gyorsvonat elé vetette magát" az elméletével, ami át is gázolt
rajta, akár hibásak a számításai, akár helyesek. A NASA nem engedte publikálni eredményeit! Tudományos
körökben diszkreditálták, például „matematikai önkielégítésnek” minősítve új üvegházegyenletét. Tisztességes szakmai
megmérettetésre nem kapott lehetőséget azóta sem . atlatszo.hu/wp-content/uploads/2011/07/article.pdf
atlatszo.hu/2012/05/01/magyarleaks-nem-talalt-hibat-az-mta-a-miskolczi-feleklimaelmeletben/
A valóságban a chemtrail-ek és a HAARP-tevékenység járulnak hozzá leginkább az időjárási,
éghajlati anomáliákhoz, súlyosan rontva a helyzeten. A globális felmelegedés dogmája és
hazugsága alkalmat ad a John P. Holdren féléknek a harácsolásra, a globális hatalom
megszerzésére , elmebeteg elképzeléseik megvalósítására. (Holdren 1997-ben kiadott
könyvében, az Ecosciens-ben, - a vízellátás mérgezését javasolta hogy az emberek tudtukon
kívül sterilizálhatók legyenek. )- A globalisták kiválasztott csoportja ördögi oligarcha és
bábszínházi köntösben ágyazódik
az Egyesült Államok kormányába és bábszervezeteibe – WHO, ENSZ, NATO, stb -
így rángatva bele az EU és más nemzetek kormányait is az emberiség elleni eddigi legsúlyosabb
bűncselekményekbe, ördögi színjátékába!

kentaur8888 2012.07.29. 10:43:37

Amíg ezek vannak, addig szó nem lehet az egészséges organikus gazdálkodásról, hiszen beleszarnak a tányéromba szó szerint a Chemtrail-ekkel!

Olvasd és terjeszd! - Ez az amit tehetsz egyenlőre.
süti beállítások módosítása