Testkultúra, mozgásterápia, életmód

új hozzászólások

  • Egon Krenz: @Bunfordné Csaba Krisztina: Szia! Nincsenek új infóid Gyűrűfűről? Azért kérdem mert ebben a pilla... (2020.04.05. 18:20) Ökofalvak
  • TÁLTOS: Ezt a medret követve 1 maximum 2-3 éven belül, az a 40 ember sikeresen akkora pénzeket tett félre,... (2018.11.26. 17:56) Csatlakozás
  • Erich: Bárhogy is készíted el a kölest, minden formában lugosítja a szervezetet. Még agyonfőzve is. (2018.01.25. 00:22) Kölesfelfújt recept
  • Erich: A boróka a Magyarok egyik ősi fűszere. Disznóvágáskor a kolbászba bors helyett borókabogyót tette... (2018.01.25. 00:13) Borókabogyó
  • alex69: Én nem vallom, hogy egy öko közösségnek feltétlenül vegetáriánusnak kell lennie. a húsfogyasztás m... (2015.06.19. 17:21) Ökofalvunk felépítésének alapjai
  • Sáfrány Maria: Üdv.!:) Olvastam, hogy csak tél közepéig ajánlatos burgonyát fogyasztani, a felhalmozódott méregan... (2014.11.30. 12:38) Héjában sült burgonya paradicsomos mártással
  • Sarasvati: @Sokáialkisz: Kedves Àkos, Nagyon szépen KÖSZÖNÖM a kimerítö válaszod és segítökészséged!!! Az ig... (2013.10.02. 09:57) Aktív ökofalu szerveződések
  • Nomiland: johhnybgoode-dal tokeletesen egyet ertek! en szeretnek a termeszet karjai kozt elni,de nem ilyen r... (2013.08.19. 09:12) A helyszín kiválasztása II. rész
  • Nomiland: kedves szervezok! ez a falu mar letezik? vagy csak terv szinten? (2013.08.19. 08:57) Ökofalu - biofalu szervezés
  • kentaur8888: Amíg ezek vannak, addig szó nem lehet az egészséges organikus gazdálkodásról, hiszen beleszarnak a... (2012.07.29. 10:43) Realitás-e az ökofalu? – vitairat

Feed - Feliratkozás

.

Címkék

Címkefelhő

Ökofalvunk felépítésének alapjai

2010.09.07. 11:54 | ökofaluszervező | 13 komment


Ökofalvunk felépítésének alapjai

  

A falu életét befolyásoló elveket, terveket, elképzeléseket, fejlesztési irányokat, a hosszútávú fejlődés irányát, a fenntarthatóság lépéseit a lakók közösen dolgozzák ki, így a közös tervek, szabályok által válik összetartóvá, együttműködővé, egymást segítővé a közösség.

A más-más szemléletmódból adódó felodhatatlan nézeteltéréseket elkerülendő, az alábbiakban vázoljuk a leendő ökofalu irányvonalát.

 

1.  Melyek azok az alapelvek, melyeket be kell tartani az ökofaluban?

  

  • "Úgy élünk, hogy azzal mások számára is lehetőséget biztosítunk az életre és úgy elégítjük ki szükségleteinket, hogy általa nem akadályozunk meg másokat ugyanebben." László Ervin
    Ez egy folyamatosan visszaköszönő idézet a blogban. Megkerülhetetlen, pontosabban követendő, betartandó.
     
  • Vallástól, politikai nézetektől, eszmei irányzatoktól függetlenül bárki tagja lehet a közösségnek, azt szabadon gyakorolhatja mindaddig, amíg  ezzel másokat nem zavar, nem korlátoz.
     
  • biogazdálkodás
     
  • komposztálás
     
  • ökológiai szennyvíztisztítás
     
  • energetikai önellátás - megújuló energiák felhasználása
     
  • függetlenség a közüzemi szolgáltatóktól
     
  • önellátásra törekvő gazdálkodás, életmód, melyet nem a haszon és a piac irányít

  • környezettudatos, környezetbe, közösségbe illő építkezés

  • a természet erőforrásainak felhasználása azok regenerálódási üteménél lassabban történjen

  • a helyi adottságok figyelembe vétele, hogy az ökoszisztémába legkevésbbé avatkozzunk bele, ne veszélyeztessük
     

 

És bár következnek a fenti alapelvekből, szeretnénk tisztázni az elején:

2. kizáró okok:

 

  • szarvasmarha, sertés, ló, kecske, kutya, méhészet és egyéb állattenyészet.
    Egy-két kecske, szabadon szaladgáló tyúk a permakultúrás kertészkedés elveinek megfelelően természetes. Így az 1-2 méhkaptár is - saját szükségletre, szomszédoktól megfelelő távolságra. 
    Amikor a baromfiudvar fekete a zöld növényzet hiányában (a túltartás miatt), az már nem fér bele sok-sok ok miatt a képbe. (szag, zaj, talajvíz szennyezés, CO2, metán kibocsájtás, ahimsza...)
     
  • kereskedelmi méretű növénytermesztés
     
  • vegyszerek használata (mind a mezőgazdaságban, mind a háztartásban)
    Megmérgezik, legyengítik mind a vegetációt, mind az embereket. Mindnek megtalálható természetes, szelíd változata, melyek ráadásul olcsóbban is beszerezhetőek.
     
  • benzinmotoros fűnyíró és egyéb robbanómotoros kertigép használata
    A kipufogó gázok okozta szennyezés mellett a zajszennyezés sem elhanyagolható. Csendet szeretnénk körülöttünk.   Ezek is helyettesíthetőek mással, elhegyhatók.
     
  • avarégetés
    A komposzt egyik alapanyagát miért égetnénk el, ezzel szennyezve a levegőt, inkább a talajt javítsuk vele!
     
  • vikendház, hobbitelek jellegű felhasználás mellőzése
    Nem egyezik László Ervin és a mi gondolatunkkal sem. Az élet az ökofaluban nem kikapcsolódás, egyszerűen más.

 

 

3.  Elvek:

  

Az alábbi elvek hajlékonyak és a körülményekhez igazodóak, képesek megújulni, átalakulni, fejlődni. Hogy milyen irányba? Olyanba, amely az ökofalu minden lakóját szolgálja.

Ha valaki ragaszkodik elveihez, megmerevedik, ha pedig megmerevedik, megkeményedik és összetörik, tehát olyan elveket nevezünk meg itt, melyeket változtathatunk, módosíthatunk, vagy James Hilton:  Kék hold völgyé-nek elvei szerint betartásuk csak mértékletesen kötelező:
 

  • vegetáriánus életmód
    Ez alapján a falu neve lehetne VEGAFALVA. :)
    Valószínű, hogy ha valaki komolyan érdeklődik a természeteshez közeli élet iránt és úgy is próbál élni, előbb utóbb megérzi, hogy hús nélkül is van élet.
    A hús mellőzése az étkezésből nem csak egészségesebb életet jelent, hanem a hús előállításának tengernyi hátrányát is elkerüljük.
    A XIV. Dalai Láma mondását - "Igyekezz segíteni embertársaidat! Ha nem vagy képes segíteni, akkor legalább ne árts nekik!" - nyugodtan érthetjük állattársainkra is.
     
  • egymástól távol épített otthonok
    A szabadban, természetben élni, életteret is feltételez. Úgy gondoljuk, hogy mindenki élhessen saját életet. Ne legyen rajta megfelelési kényszer, ha kilép a házból.
    Természetellenes a 20-40 méter széles nadrágszíj parcella. A szeres településszerkezet áll a legközelebb a természethez. Önellátás esetén nem szempont a házak közelsége az infrastruktúra olcsóbb kiépítése miatt.
    Természetesen, ha közeli barátságban lévő családok szeretnék a házukat egymáshoz közel építeni, megengedett.
     
  • dohányfüst mentes falu

 


Meg kell ismerni egymás elképzelését, elveit, felfogását, hisz a saját barlangunkból csak beszűkült látókörrel tekinthetünk a világra, így a magunkban megalkotott "szabályok" torzak és életképtelenek lennének egy közösség számára.

Fórum a témában


Ökofalu szervezés - GYIK, FAQ
 


Oldaltérkép/tartalom         Csatlakozás         Fórum         Tagoknak

Címkék: tervek alapelvek biogazdálkodás állattartás ökofalu önellátás permakultúra ökofalu biofalu önellátó gazdálkodás vegetáriánus életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr872254913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polyányi Csobán 2010.12.28. 19:58:37

Kedves Ökofalu-szervezők!

Előre is elnézést kérek az elkövetkezők nem túl rózsás hangvétele miatt. Most ez ragadta meg a figyelmem, ezért ideírom. Remélem épüléstek szolgálja.

A kizáró okoknál találhatóakra:

- Állattartás -

Bár ott tenyészet szerepel. De úgy tűnik szinte teljesn állatok nélkül képzelitek el az életet. Egy állatok nélküli falusi porta hajdanán a szegénységet és a pusztulást jelentette. A háziállatok haszna nemcsak a húsban van. A tej, tojás, gyapjú, trágya, toll mind nagyon fontos alapanyagok. Az igaerőről nem is beszélve. Autó és traktor ugyanis nem lesz mindig. Az ember egymagában nem képes fenntartani egy életközösséget, az állatok nélkülözhetetlen társai ebben.
(az hogy kutyát se,... az végképp megmosolyogtató, a róka örülni fog a tyúkjaitoknak ;)
Azt érzem mintha nem tudnátok elvonatkoztatni a nagyipari állattenyésztés rémképétől.
veszem sorra a sok-sok okot:
szag: a rendben tartott ólak, istállók egyáltalán nem büdösek
zaj: ez nevetséges. kukorékol a kakas reggel és nem lehet aludni?
talajvíz szennyezés: az istállóból, néhány állat alól kifolyó trágyalevet a gondos gazda összegyűjti és növényeinek adja
Co2 és metán: nem egy húsgyárra kell gondolni ahol folyamatosan, minnél gyorsabban hízlalják az állatokat vágásra. Az őshonos fajták anyagcseréje nem olyan gyors. Egy természetközeli gazdaságban jóval kevesebb állat jut egy főre mint az iparban.
ahimsza: ebbe most nem mennék bele.

és még egy dolog. Látom a permakultúra szellemiségében igyekeznétek gazdálkodni. Ez valóban harmonikusan a természet folyamataiba illeszkedó létmód lehet. A másik gazdálkodási mód, ami ennyire (ha nem még inkább) segíthet az élővilág újjáéledésében, a legeltető állattartás. De azt gondolom, legjobb e kettő s még a gyümölcsészet ötvözete. Ne határolódjatok el semmitől!

- Benzinmotoros gépek -

Elhiszem, hogy gépfóbiátok van, de ha majd tényleg ott lesztek kinn s próbáljátok felépíteni az új életeteket gyönge testetek minden erejére szükségetek lesz. Az időről nem is beszélve.
Például: Fel kéne fűrészelni a téli tüzelőt. Ha próbáltatok már kézzel felvágni csak néhány jókora rönköt tudjátok mennyire nehéz (gyanítom nem). Ezzel szemben láncfűrésszel, szinte elhanyagolható pénzből, össze sem hasonlíthatóan könnyebb fizikai munkával elvégezhető a feladat. Az is éppen elég lesz, higgyétek el!
- Másik példa: Próbáltatok már szinte áthatolhatatlan csipkés, kökényes, galagonyás bozótot kiirtani? Elárulom, nagyon nehéz munka. Egy motoros kaszával úgy-ahogy megoldható.
Rengeteg időt és emberi erőfeszítést lehet gépekkel megtakarítani.... és e két dolognak igazán híjján lesztek majd, meglátjátok.
Tudom én, hogy a gép használatával elkerülhetetlenül gépiessé válik az ember. Ezekben a szerkezetekben bennefoglaltatik a romlás lélegzete. Mégis azt mondom, használatuk szinte elkerülhetetlen.
Most, hogy a természetes rendszerek az összeomlás szélére kerültek, minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsük őket. Ez azt is jelenti, hogy az összeomlóban lévő - de még működő - gépszövevénytől a lehető legtöbb energiát kell elvonni is az élet szolgálatába állítani. A másik ok pedig - mint már utaltam rá -, hogy rettenetesen nagy munkát kell elvégezni, nagyon kevés embernek, nagyon rövid idő alatt. Ha majd kiköltöztök - meglátjátok - milyen hatalmas tudás veszett el. Fogalmunk sincs mit s hogyan csináljunk, hogy fenntartsuk növényeink, állataink s magunk életét.... mindezt a legegyszerűbben. Rengeteget fogtok hibázni, sok munkátok megy majd veszendőbe. Ne dobjátok el magatoktól a lehetőséget, hogy kis segítségek kapjatok a múló világ eszközeitől.

Összefoglalva:
Sok szép elméletet ideirtatok erre az oldalra. Az összkép mégis az bennem, hogy városi emberek írták. Javaslom, induljatok el és tegyétek próbára magatokat. Nem kell egyből elköteleződni. Gyűjtsetek minnél több tapasztalatot.
A fáradtság, a sajgó izmok, a hideg, az egymásra utaltság, s főleg az idő majd eldönti, mi fontos és mi nem.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel

Polyányi Csobán

ökofaluszervező 2011.01.09. 17:34:52

Kedves Csobán!

Mi az állattenyészetről, Te az állattartásról írsz.

Két volt telkemen kiirtottam (munka mellett) a bozótost ásóval, csákánnyal. A második esetben meg is bántam, hisz hagyhattam volna belőle egy élősövénnyi részt kerítés gyanánt, telekhatárként, állatok élettereként és szúróssága ellenére egészséges csemegeként. (fekete szeder)
Pont e két volt telkemen szerzett tapasztalatok vezettek az ökofalu irányába.
A fafűrészelés sokkal lassabb kézi eszközökkel, de a munka eredményét sokkal jobban értékeltem, úgy ahogy minden más kézzel végzett munka esetében.

Összefoglalva:
Inkább dolgozok gépek nélkül lassabban, mint egy munkahelyen, hogy megkeressem a pénzt a gépekre, és a kevés fennmaradó szabadidőmben kényszernek érezzem az értelmes lét fenntartáshoz szükséges valódi munkát. Hadd idézzem Lantos Tamás találó megfogalmazását: "Nincs szükségem se vegyszerere, se gépre. Kéziszerszámokra igen.... Aki azt uralja, az uralja önmagát. Aki gépet használ és vegyszert, az kiszolgáltatja magát külső szolgáltatóknak."

Minden jót!
Ökofalu-szervezők

Gedeon77 2011.02.04. 13:59:36

Jó ez blog vagy mi.
Én azt mondom hogy nem feltétlenül van rontó,romló hatása mondjuk egy gépnek, mert azt az adott munka elvégzésére találták fel, az már más kérdés hogy vkik ebből profitot csinálnak.
Tehát én félig meddig géppárti vagyok.Továbbá sztem a készpénzt sem tudod csak úgy eldobni magadtól(azt a keveset se). A fölös termést ami remélhetőleg mindig lesz nyugodtan eladhatod a helyi piacon az eredménye olyan mitha egy kurva minimálbérért geccsolnál minden nap.De a két folyamat közt szakadék van. Összeségében mert önellátást tervezünk nem feltétlenül kell lemondani egy ki 21.századról.
Pl.betonozzál azért le a házadban, mert sztem 130 évvel ezelőtt a parasztbácsi is megtette volna ha let volna lehetősége rá

kentaur8888 2011.12.25. 14:45:09

A gépeket ott kell korlátozni, aholl csak lehet.Én nem szeretnék benzinmotoros szerkezeteket hallgatni.totális irtásokbasn sem gondolkodom, ahol ezekre szükség lenne......step by step.......szépen lassan.....ahogy a Nap felkel, s nyugszik.......

xxxxyvz@gmail.com

kentaur8888 2011.12.25. 14:51:13

"2. kizáró okok:

szarvasmarha, sertés, ló, kecske, kutya, méhészet és egyéb állattenyészet.
Egy-két kecske, szabadon szaladgáló tyúk a permakultúrás kertészkedés elveinek megfelelően természetes. Így az 1-2 méhkaptár is - saját szükségletre, szomszédoktól megfelelő távolságra.
Amikor a baromfiudvar fekete a zöld növényzet hiányában (a túltartás miatt), az már nem fér bele sok-sok ok miatt a képbe. (szag, zaj, talajvíz szennyezés, CO2, metán kibocsájtás, ahimsza...)"

EZ TÚLZÁS! AZ ÁLLATOK NÉLKÜL NEM ÉR SEMMIT A KIVONULÁS! - A túltartás területfüggő, ezt figyelembe kell természetesen venni.

kentaur8888 2011.12.25. 14:55:17

@Gedeon77: A világ sokféle, és a megoldások is azok.A függőségedet gépekkel csak állandósítod!Válassz csendes gépeket ha teheted!:)

kentaur8888 2011.12.25. 14:57:49

@ökofaluszervező:" Inkább dolgozok gépek nélkül lassabban, mint egy munkahelyen, hogy megkeressem a pénzt a gépekre, és a kevés fennmaradó szabadidőmben kényszernek érezzem az értelmes lét fenntartáshoz szükséges valódi munkát. Hadd idézzem Lantos Tamás találó megfogalmazását: "Nincs szükségem se vegyszerere, se gépre. Kéziszerszámokra igen.... Aki azt uralja, az uralja önmagát. Aki gépet használ és vegyszert, az kiszolgáltatja magát külső szolgáltatóknak.""

Valamit már tudsz:)

kentaur8888 2011.12.25. 15:01:03

@ökofaluszervező: "Egy állatok nélküli falusi porta hajdanán a szegénységet és a pusztulást jelentette. A háziállatok haszna nemcsak a húsban van. A tej, tojás, gyapjú, trágya, toll mind nagyon fontos alapanyagok. Az igaerőről nem is beszélve. Autó és traktor ugyanis nem lesz mindig. Az ember egymagában nem képes fenntartani egy életközösséget, az állatok nélkülözhetetlen társai ebben.
(az hogy kutyát se,... az végképp megmosolyogtató, a róka örülni fog a tyúkjaitoknak ;)
Azt érzem mintha nem tudnátok elvonatkoztatni a nagyipari állattenyésztés rémképétől.
veszem sorra a sok-sok okot:
szag: a rendben tartott ólak, istállók egyáltalán nem büdösek
zaj: ez nevetséges. kukorékol a kakas reggel és nem lehet aludni?
talajvíz szennyezés: az istállóból, néhány állat alól kifolyó trágyalevet a gondos gazda összegyűjti és növényeinek adja
Co2 és metán: nem egy húsgyárra kell gondolni ahol folyamatosan, minnél gyorsabban hízlalják az állatokat vágásra. Az őshonos fajták anyagcseréje nem olyan gyors. Egy természetközeli gazdaságban jóval kevesebb állat jut egy főre mint az iparban."

EZ ÍGY VAN SZÓ SZERINT!:)

kentaur8 2012.05.14. 17:46:45

@kentaur8888: Aki egy kicsit is tájékozódott már az ökológikus termerésről, és a minimalizált ökológiai lábnyomról, az már beszerezte Baji Béla:Permakultúra és önellátó gazdálkodás c. könyvét.Ebben minden benne van szinte, ami az önfenntartéshoz szükséges....

gergus 2012.07.12. 09:38:13

Még nem ismerem az oldal gazdáját, nem tudom az általa leírt elképzelésekből mi, mennyire valósult meg. Ennek fényében megosztanám veletek a tapasztalatomat.
Én a héregi Szivárvány falu csoporthoz csatlakoztam. Önfenntartó ökofalut építünk mi is. Legelső feladatunk, hogy kialakítjuk azt a közösségi teret, ahol legalább 30 ember kultúráltan tud wc-zni, tisztálkodni, enni, aludni. Ezt építenénk, de lassan haladunk. Több okból is.

Emberi tényezők: Nagyon nagy divatja lett mostanság az öko-spiri-izé :) szemléletnek. Sokan érdeklődnek, néhányan egy darabig aktívak, aztán eltűnnek. Úgy gondolják, máshol keresik tovább azt, amit magukban kéne felfedezniük. Az igazi változást. Az érdeklődő lelkes embereket többféle csoportba sorolhatnám, egy azonban mégis közös bennük. Csak akusztikus elvágyódók.
Lássuk csak, hogyan néznek ki:
1.) Meglátta az interneten, tetszik neki, elege van a városi létből, nyugalomra vágyik. Eljön, kiszáll az autóból, első kérdés: Mennyibe kerülnek itt a telkek? Válaszul azt kérjük tőle, ezzel most ne foglalkozzon. Jöjjön le hétvégente, építse velünk a közös teret, váljon a közösség igazi tagjává, érezze meg, hogy neki itt jó. Ha mindezt megtalálta, jöhet a televásárlás. Emberünk megköszöni, közli, hogy neki nincs erre ideje, visszaszáll az autóba, pápá.

2.) Tetszik neki, csatlakozik. Már az alomszékkel is nehezen barátkozik, a tavasz beköszöntével pedig parázik a zümmögő rovaroktól (darazsak és "Ez meg mi?" féléktől). Érezhető a csalódottsága mikor látja, hogy még az elején vagyunk, nem szívesen vesz részt a semmiből való "teremtésben", egy kész valamire számított. Fejben szembesül az önellátás megteremtésével és fenntartásával járó leendő munkával, áldozathozatallal. Megijed. Különböző kifogások gyártásával néhány hét után távozik.

3.) Hosszabban csatlakozik. Javarészt átlátja az önellátással járó nehézségeket. Részt vesz aktívan a munkában, de ellene megy a közös terveknek. Pénzforrást a közösségi tér kialakítására nem hajlandó áldozni, csak a saját telket vízionálja. Elképzelése szerint szerződik a közösséggel, mint jogi személlyel a saját telektulajdonról. Ilyen szerkezetben képzeli az ökofalu működését. Nincs nyitottság benne, hogy ennek a falunak a struktúrája másként valósul meg. Hibákat keres, kételyeket gyárt, távozik.

Nem vagyunk tökéletesek. Nagyon sok mindent nem tudunk még mi sem. Kevesen vagyunk, szűkösek a megvalósításhoz szükséges anyagiak, de tudjuk, képesek vagyunk megvalósítani a saját életterünket. A mi csoportunk márciusban indult, de igazán csak április közepe felé lendültünk bele. Azóta nagyon sok minden letisztult, mit, hogyan valósítsunk meg. A megvalósítás egyre határozottabb koncepcióba formálódik. Túl vagyunk egy nagy elváláson, ami a fent leírt 2. 3. pontba sorolt emberkék távozásával járt.

Alapelvek: Spirituális fejlődés egyénileg és közösen. Folyamatosan odafigyelünk, hogy legyen időnk egymásra, a belső énünk fejlesztésére, egymás és környezetünk összehangolódására. Egy bizonyos szint után már nem lesz szükség papírra sem. Kialakul a feltétlen bizalom. A csoport nem demokratikus elven működik. Jelenleg a fontosabb kérdések konszenzussal születnek. A cél, hogy mindenki tudja mi a saját feladata, abba a másik nem szól bele. Minden cselekedetünket a közösségért tesszük a legjobb tudásunk szerint és ami még ennél is fontosabb, szeretettel.

Nem megyünk egyből a másik végletbe (se gép, se állatok). Szeretnénk használni azokat a technikai vívmányokat, amik valóban az ember szolgálatába álltak. Ezek használatát azonban nem visszük túlzásba. Pl motoros fűrészt csak nagyon indokolt esetben, hisz ha együtt fűrészeljük kézzel a fát az is együttlét és ez a lényeg! Az ember ma nagyon elmagányosodott. Nem ezért születtünk meg.

Állatok, húsevés: Néhányan már szakítottunk a húsevéssel, de ettől még lesznek haszonállatok. A húsmentesség is egy véglet. Ha megfigyelitek az évszázadok alatt kialakult szokásokat feltűnik, hogy amíg alszik a természet, aktívabb a húsfogyasztás. Ebben az időszakban az ünnepi hagyományokhoz rendelt étkezési szokások nem ideológiai, hanem funkcionális étrendek. Az alvó természet idején a húsból nyertek energiát elődeink. Nem látjuk értelmét, hogy az effajta évezredek alatt kialakult funkcionális hagyományokkal szembemenjünk.
Ma az urbanizált létben könnyű teljes vegetáriánus életmódot élni. Még a legkisebb falu Coop-jában is van télen zöldség, ha meg ott nem, hát irány a városi piac vagy a Tesco. Abban a pillanatban, amikor egy vegetáriánusnak a teljes évi étkezését magának kell megtermelni, nem lesz ilyen elutasító a hússal!

Jelenleg öt fizikai sarokpont van napirenden nálunk:
1.) Közösségi tér kialakítása, gazdasági helységekkel
2.) Élelem, permakultúrás rendszer kialakítása
3.) Energetika, vízrendszer kiépítése
4.) Saját lakótér felépítése
5.) Kézműves műhelyek felépítése, Fazekasság, üvegkemence stb.

Van egy óriási előnyünk: A Szupervályog. Házat, gazdasági épületet, ólakat, fűszerspirált, víztározót és még hosszan sorolhatnám mennyi mindent tudunk belőle építeni.

Távolabbi tervek: Kendertermesztés elsősorban ruházat, papír, kozmetikumok, takarmány, élelemforrás céljából.

Tisztában vagyunk vele, hogy a teljes önfenntartás megvalósítása nagyon nehéz. Ráadásul nem feltétlenül szükséges egy adott közösségen belül. Ezért szeretnénk más közösségekkel együtt gondolkodni, együtt dolgozni, segíteni egymást. Valamely közösség Pl szerszámkészítésben lesz jó, mi másban. Bartellezünk vagy alternatív pénzrendszerrel váltjuk ki amit nem tudunk előállítani.

A cél mindannyiunkban közös. Megtalálni a belső énünket, fejleszteni az érző tudatot. Együtt élni a természettel. Hisz mi is csak része vagyunk az Egésznek.

Röviden ennyi.

VsPuma 2013.03.24. 14:25:11

Az Ökofaluszervezés alapjainál azt irjátok, hogy
- só csökkentése : Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy a só (NaCl), fontos az emberi szervezetnek és azzal, hogy lecsökkentitek akár a Kormány által propagált Káliumos sót is vehetitek mert körülbelül ugyanazt a hatást fogjátok elérni. Ne feledjétek, hogy régmúltban is a magyarok sok sót ettek és sokáig éltek egészségesen.
- cukor mellőzése - a cukor mint édesítő nem mesterséges, és nem hiszem hogy mellőzése befolyásolná az emberi tudatot, bár nem tudhatom.
- böjtölés - azt hittem az ökoközösség nem vallási alapú, pedig a böjtölés elég vallásos célzatú, szintén nem gondolom, hogy a régmúltban böjtöltek volna azért, hogy egészségesen éljenek.

Az emberek nem attól lesznek egészségesebbek ha csak növényt vagy csak húst esznek, a cél a természetes egyensúly megvalósítása. A ti célotok a természeti egyensúlyra jó dolog, de eltértetek róla. Ugyanazt csináljátok, mint a magasabb szinten lévők (kormányok), megmondjátok az embereknek hogy a húsevés a sóevés a cukorevés rossz. Pedig csupán a mesterséges élelmiszereket és adalékokat kellene kivonnunk a szervezetünkből és az étrendünkből, és megtalálni az egyensúlyt a természettel.

Terveimben van egy Öko Közösség szervezése. De attól, hogy nem értünk egyet még nem mások a céljaink. Én is szeretnék olyan világot ahol a természettel együtt dolgozzunk, bár szerintem sem kell minden egyes technikai eszközt felhasználni. Szeretném ha a termőföld nem a silány tápanyagmentes, mütrágyával szórt termést adná, hanem az igazi trágyázott föld nyújtotta, tápanyagban dúskáló élelmet, mind nekünk mind az állatainknak.

A teljes Önfenntartás megvalósítása nem nagyon nehéz, hanem szinte lehetetlen. Aki belevág egy ilyenbe annak szembesülnie kell vele, hogy hiába vágod el az áramkábelt, hiába kötöd el a vizet. Az adókat melyek ezektöl függetlenek úgyis fizetned kell.

Nem élsz meg abból, hogy a termelt árut megeszitek, mert az élelmiszer a kamrádban nem elég ahhoz, hogy kifizesd a számlákat. A kötelező kéménydíjat, az önkormányzati adókat, nem beszélve arról, hogy nem teremti meg a ruhát a gyerekeidre. Még ha te le is mondasz felnőttként az olyanokról mint áram, víz. A gyereknek nem mondhatod ugyanezt.

Én olyan Közösséget szeretnék létrehozni, mely szorosan kapcsolódik mind a természethez, mind pedig az országhoz. A családok megtermelik az élelmiszerüket, és a felesleget biztosan tudják értékesíteni, mely bevételből fizetni tudnak olyat, mint a ruházat, a telefon, az internet, vagy épp a kocsijukat. Az internet és a telefon nem rossz dolog, csupán manapság használatát már túlzásba viszik. A gépjármű sem haszontalan, bár én mindig is egy elektromos kocsit szerettem volna, az a baj, hogy drágább (2,5mFt) megvenni egy ilyet mint egy benzinest.

Lehet, hogy az Én irányvonalam nem egyezik másokéval...de hiszem, hogy egy Közösség közösen forrja ki azt a dolgot amivel egymásért és a környezetükért is dolgozhatnak.

kentaur8888 2013.03.29. 10:49:55

"cukor mellőzése - a cukor mint édesítő nem mesterséges, és nem hiszem hogy mellőzése befolyásolná az emberi tudatot, bár nem tudhatom."--------

flavin7.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=483691

Kedves olvasd már ezt! Miről beszélsz????

"Birom" mikor valaki olyan lusta utánanézni dolgoknak, és aztán "osztja az észt"...Hm?

alex69 2015.06.19. 17:21:30

Én nem vallom, hogy egy öko közösségnek feltétlenül vegetáriánusnak kell lennie. a húsfogyasztás mértékkel egészséges és a Biblia sem tiltja. A városi emberek nagy része azért szenved: mert: kevés a pénze, túlhajtják a munkahelyén és nincsen állandó párja. ja és egészségtelen élelmet fogyaszt. Én ezért javaslom az olyan ökofalut, ahol ezeket kiküszöbölnénk: bio élelem, tiszta levegő és víz, nagy családi közösség, szabad párkapcsolatokban senki sincs egyedül. Én nagyvárosi vagyok és 10 emberből 7 arra panaszkodik, hogy nincsen elég pénze és nincsen párja. A magyar állam viszont nem támogatja a megújuló energiaforrással működő rendszereket.
süti beállítások módosítása