Testkultúra, mozgásterápia, életmód

új hozzászólások

  • Egon Krenz: @Bunfordné Csaba Krisztina: Szia! Nincsenek új infóid Gyűrűfűről? Azért kérdem mert ebben a pilla... (2020.04.05. 18:20) Ökofalvak
  • TÁLTOS: Ezt a medret követve 1 maximum 2-3 éven belül, az a 40 ember sikeresen akkora pénzeket tett félre,... (2018.11.26. 17:56) Csatlakozás
  • Erich: Bárhogy is készíted el a kölest, minden formában lugosítja a szervezetet. Még agyonfőzve is. (2018.01.25. 00:22) Kölesfelfújt recept
  • Erich: A boróka a Magyarok egyik ősi fűszere. Disznóvágáskor a kolbászba bors helyett borókabogyót tette... (2018.01.25. 00:13) Borókabogyó
  • alex69: Én nem vallom, hogy egy öko közösségnek feltétlenül vegetáriánusnak kell lennie. a húsfogyasztás m... (2015.06.19. 17:21) Ökofalvunk felépítésének alapjai
  • Sáfrány Maria: Üdv.!:) Olvastam, hogy csak tél közepéig ajánlatos burgonyát fogyasztani, a felhalmozódott méregan... (2014.11.30. 12:38) Héjában sült burgonya paradicsomos mártással
  • Sarasvati: @Sokáialkisz: Kedves Àkos, Nagyon szépen KÖSZÖNÖM a kimerítö válaszod és segítökészséged!!! Az ig... (2013.10.02. 09:57) Aktív ökofalu szerveződések
  • Nomiland: johhnybgoode-dal tokeletesen egyet ertek! en szeretnek a termeszet karjai kozt elni,de nem ilyen r... (2013.08.19. 09:12) A helyszín kiválasztása II. rész
  • Nomiland: kedves szervezok! ez a falu mar letezik? vagy csak terv szinten? (2013.08.19. 08:57) Ökofalu - biofalu szervezés
  • kentaur8888: Amíg ezek vannak, addig szó nem lehet az egészséges organikus gazdálkodásról, hiszen beleszarnak a... (2012.07.29. 10:43) Realitás-e az ökofalu? – vitairat

Feed - Feliratkozás

.

Címkék

Címkefelhő

Zöldséges tönkölybúza

2010.10.13. 08:51 | bioszakács | Szólj hozzá!


Hozzávalók:

  • tönkölybúza
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. köménymag
  • 10 szem borókabogyó durvára feldarabolva (elhagyható)
  • zellerszár és -levél
  • cukkini feldarabolva
  • koktélparadicsom egészben, vagy normál paradicsom feldarabolva
  • bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, majoránna
  • kecskesajt
     

Elkészítése:

A tönkölybúzát felrakjuk főzni négyszeres mennyiségű vízben. (Aki alaposan áttanulmányozta a blogunkat, most biztos ellentmondást vél felfedezni az eddig írottakkal. A gabonák főzési ideje címszó alatt taglaltam, hogy a tönkölybúza 5x-ös vizet kíván, most mégis kevesebbel kezdem. Ennek oka az, hogy most lédús zöldségeket főzök a tönkölybúzába, ami pótolja a kezdeti kevesebb folyadékot. Kevés lét tartalmazó zöldségek használatakor maradjunk az ajánlott 5x-ös szabálynál!  Látjátok, ez is egy példa arra, hogy szabályainkat rugalmasan, mértékkel és tudatosan, nem mechanikusan kell alkalmazni. Ha szükségét látjuk, változtatunk.)

40-45 perc eltelte után rakjuk bele a fokhagymát, majd a borókabogyót, köménymagot, a néhány centisre feldarabolt zellerszárat és a zellerlevelek felét. Főzzük őket együtt további kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit. Újabb kb. 10 perc után, az utolsó néhány percre rakjuk bele a zellerlevelek maradékát és a paradicsomot (jó sokat!) is. Természetesen, ha közben szükséges, pótoljuk a vizet. 

Tálaljuk, ha ehető hőmérsékletűre kihűlt, rakjunk a tetejére házi kecskesajtot, és szórjuk meg bazsalikommal, kakukkfűvel, borsikafűvel, majorannával.

Együnk hozzá friss, nyers zöldségeket. Például a nyers cukkiniből tegyünk félre, szórjuk meg a tönkölybúzához használt fűszerekkel, pirospaprikával, és öntsünk rá egy kevés hideg sajtolású olajat. Adhatunk hozzá friss citromfűleveleket is.

Fontos: Alaposan rágjuk meg a tönkölybúzát!
 

Tipp:

Tönkölybúza helyett használható: rizs, zab, rozs, hajdina, köles, amaránt, bármi! Ami fontos: használjuk az adott évszaknak, időjárásnak megfelelő termikus hatású gabonát. Erről bővebben olvashatsz majd a táplálkozási alapelvek között.


Oldaltérkép/tartalom         Csatlakozás         Fórum         Tagoknak

A bejegyzés trackback címe:

https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr522367316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása