A napraforgók családjába tartozik, mégis zöldségként viselkedik. Tápanyagait a napraforgóval szemben nem a fejében nevelt magokban, hanem a gumójában raktározzal el. Két, két és fél méter magasra is megnõ, ősszel gyönyörű, sárga virágokkal ajándékoz meg minket. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen igénytelen a talajban, és jól terem. Nedvének jó édesítő hatása van, édes tésztákhoz víz és cukor hozzáadása nélkül is használható; sűrítménye méz és cukor helyett.
Gyógyhatása:
A csicsóka értéke az, hogy a téli egyhangú étrendet nyers táplálékkal színezi. Nemcsak a változatosságot biztosítja, hanem elõsegíti az emésztést a friss enzimjeivel. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idõ az ízlelõ bolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Mivel kellemes az íze, keverhetjük más olyan itallal, amelybõl csupán csak keveset fogyasztunk, lucernalével, káposztalével, vagy krumplilével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerû segítség a fogyókúrához.
Krónikus fáradtság érzet: A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan szénhidrátot tartalmaz, inulint, amely értékes fûtõanyaggal lát el bennünket fáradtság érzetkor.
Cukorbaj: Támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelõ szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
Alacsony vércukorszint: Nem csak a cukorbetegek számára kellemes és hasznos ital a csicsóka, hanem azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok nélkül. Ilyenkor a vércukor hirtelen lecsökken, s egy pohár csicsóka lé a májjal és a hasnyálmiriggyel egyenesbe hozza az ügyet.
Izommunka: A kálium megemésztése nem kötõdik más anyag jelenlétéhez. Ennek köszönhetõ, hogy felszívódása a belekben jó, ha megfelelõ az emésztés. A csicsókában aránytalanul nagy mennyiségû kálium található, más ásványokhoz viszonyítva. Keményítõ tartalma a test meghajtását szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az izomteljesítményt a csicsókalé fogyasztása nagymértékben elõsegíti.
Vérnyomás: A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsókalé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
Elkészítési mód: A csicsókát megmossuk és levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így cékla-, sárgarépalével, vagy azokkal a zöldséglékkel, melyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra.
Lehet magát a gumót is elrágcsálni, salátát gazdagítani darabolt vagy lereszelt formában. Sütőtökkel jól harmónizál.
Csicsóka
2010.10.19. 12:39 | bioszakács | Szólj hozzá!
Oldaltérkép/tartalom
Csatlakozás
Fórum
Tagoknak
Címkék: cukorbetegség vérnyomás csicsóka téli táplálék őszi táplálék cukorhelyettesítő tavaszi táplálék
A bejegyzés trackback címe:
https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr512381048
Kommentek:
https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr512381048
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.