Ezt az italt Victoria Boutenko tette ismertté és népszerűvé. Ajánlom mindenki figyelmébe “A nyers étel csodája” c. könyvét. A lényege, hogy FRISS! zöldleveleket (saláta, káposzta, spenót, sóska stb.) összeturmixol gyümölcsökkel.
 Én kissé változtattam rajta, ugyanis betartom a mazdaznan azon alapelvét, mely szerint ajánlott a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szétválasztása. Egy étkezésen belül sosem keverjük a kettőt, így  a zöldleveket mi gyümölcsmentesen fogyasztjuk.   Ahogy én készítem:  Kb. 3 maroknyi olajos magvat v. keveréket /natur (=nem pirított) napraforgó, dió, szezám, lenmag stb.) vízzel összeturmixolok.  Hangsúlyozom, hogy a felhasznált magok pirítás nélküliek legyenek, ugyanis a pörkanyagokat különösen a gyomor-, máj- és epegyengeségben szenvedők szervezete nem tudja jól megemészteni. Minden pörkölt élelmiszer rákkeltő, a szervezetet irritáló szabad széntartalmánál fogva.  Majd erre rakom az épp aktuálisan termő, FRISS zöldségek közül 4-5 félét, úgy, hogy kb. a ¾-éig lesz tele a turmix kelyhe. Feltöltöm kb. 4 dl vízzel és jól összeturmixolom, és kész is! A zöldségek nedvtartamától függően 6-8 dl zöldital nyerhető!  Megjegyzem, hogy kezdetben tettem még bele almát. Ennek két oka volt (túl azon, hogy az alma egy olyan gyümölcs, ami nem veszik össze a zöldségekkel - a mazdaznan is engedi.)  Egyrészt az alma kicsit kellemesebbé teszi a zöldek ízét, és ez segít megszerettetni a zöldturmixot   másrészt pedig, hogy télen kezdtünk bele ebbe a zöldőrületbe  amikor kevés a rendelkezésre álló zöldség - különösen a lédús zöldség, kellett tehát valami plusszban. Tavasztól bőségesen áll rendelkezésre zöld, így elhagytuk ennek alkalmazását.
Én kissé változtattam rajta, ugyanis betartom a mazdaznan azon alapelvét, mely szerint ajánlott a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szétválasztása. Egy étkezésen belül sosem keverjük a kettőt, így  a zöldleveket mi gyümölcsmentesen fogyasztjuk.   Ahogy én készítem:  Kb. 3 maroknyi olajos magvat v. keveréket /natur (=nem pirított) napraforgó, dió, szezám, lenmag stb.) vízzel összeturmixolok.  Hangsúlyozom, hogy a felhasznált magok pirítás nélküliek legyenek, ugyanis a pörkanyagokat különösen a gyomor-, máj- és epegyengeségben szenvedők szervezete nem tudja jól megemészteni. Minden pörkölt élelmiszer rákkeltő, a szervezetet irritáló szabad széntartalmánál fogva.  Majd erre rakom az épp aktuálisan termő, FRISS zöldségek közül 4-5 félét, úgy, hogy kb. a ¾-éig lesz tele a turmix kelyhe. Feltöltöm kb. 4 dl vízzel és jól összeturmixolom, és kész is! A zöldségek nedvtartamától függően 6-8 dl zöldital nyerhető!  Megjegyzem, hogy kezdetben tettem még bele almát. Ennek két oka volt (túl azon, hogy az alma egy olyan gyümölcs, ami nem veszik össze a zöldségekkel - a mazdaznan is engedi.)  Egyrészt az alma kicsit kellemesebbé teszi a zöldek ízét, és ez segít megszerettetni a zöldturmixot   másrészt pedig, hogy télen kezdtünk bele ebbe a zöldőrületbe  amikor kevés a rendelkezésre álló zöldség - különösen a lédús zöldség, kellett tehát valami plusszban. Tavasztól bőségesen áll rendelkezésre zöld, így elhagytuk ennek alkalmazását.
 Mindenképpen részesítsétek előnyben a magyarországi szabadföldi növényeket, és amennyire csak lehet iktassátok ki a külföldről hozott, melegházakban termesztetteket, hiszen ezeknek nincs lehetőségük magukba szívni a nap energiáját, vagy csak nagyon keveset a fólián,üvegen keresztül. Együnk azt, amit a természet ad, és akkor, amikor adja!
Mindenképpen részesítsétek előnyben a magyarországi szabadföldi növényeket, és amennyire csak lehet iktassátok ki a külföldről hozott, melegházakban termesztetteket, hiszen ezeknek nincs lehetőségük magukba szívni a nap energiáját, vagy csak nagyon keveset a fólián,üvegen keresztül. Együnk azt, amit a természet ad, és akkor, amikor adja! 
Télen: káposztalevél, sárgarépa, cékla, céklalevél, csicsóka, karalábélevél, csírák, fűszernövények. 
Tavasztól kezdve: saláta, sóska, spenót, reteklevél, spárga, petrezselyemzöld, zellerzöld, turbolya, tavaszi salátaboglárka, gyermekláncfű-levél, tyúkhúr vagy bármilyen  más gyógynövény és zöldfűszernövény a természetből.
Ajánlom Takács Feri bácsi  gyógynövénytúráit és könyvét, a Halimbai füveskönyvet.

 
	 
                                                                 
                                                                 
                                                                