Testkultúra, mozgásterápia, életmód

új hozzászólások

  • Egon Krenz: @Bunfordné Csaba Krisztina: Szia! Nincsenek új infóid Gyűrűfűről? Azért kérdem mert ebben a pilla... (2020.04.05. 18:20) Ökofalvak
  • TÁLTOS: Ezt a medret követve 1 maximum 2-3 éven belül, az a 40 ember sikeresen akkora pénzeket tett félre,... (2018.11.26. 17:56) Csatlakozás
  • Erich: Bárhogy is készíted el a kölest, minden formában lugosítja a szervezetet. Még agyonfőzve is. (2018.01.25. 00:22) Kölesfelfújt recept
  • Erich: A boróka a Magyarok egyik ősi fűszere. Disznóvágáskor a kolbászba bors helyett borókabogyót tette... (2018.01.25. 00:13) Borókabogyó
  • alex69: Én nem vallom, hogy egy öko közösségnek feltétlenül vegetáriánusnak kell lennie. a húsfogyasztás m... (2015.06.19. 17:21) Ökofalvunk felépítésének alapjai
  • Sáfrány Maria: Üdv.!:) Olvastam, hogy csak tél közepéig ajánlatos burgonyát fogyasztani, a felhalmozódott méregan... (2014.11.30. 12:38) Héjában sült burgonya paradicsomos mártással
  • Sarasvati: @Sokáialkisz: Kedves Àkos, Nagyon szépen KÖSZÖNÖM a kimerítö válaszod és segítökészséged!!! Az ig... (2013.10.02. 09:57) Aktív ökofalu szerveződések
  • Nomiland: johhnybgoode-dal tokeletesen egyet ertek! en szeretnek a termeszet karjai kozt elni,de nem ilyen r... (2013.08.19. 09:12) A helyszín kiválasztása II. rész
  • Nomiland: kedves szervezok! ez a falu mar letezik? vagy csak terv szinten? (2013.08.19. 08:57) Ökofalu - biofalu szervezés
  • kentaur8888: Amíg ezek vannak, addig szó nem lehet az egészséges organikus gazdálkodásról, hiszen beleszarnak a... (2012.07.29. 10:43) Realitás-e az ökofalu? – vitairat

Feed - Feliratkozás

.

Címkék

Címkefelhő

Aktív ökofalu szerveződések

2010.08.25. 14:51 | ökofaluszervező | 3 komment


 

04. Aktív ökofalu szerveződések

 

Olyan ökofalu szerveződések találhatók itt, melyek új helyszínnel, új lakókkal, vagy még csak papíron, gondolatban léteznek, de elindultak!

És mindegyikhez lehet csatlakozni!


Az Aktív ökofalu szerveződések térkép nagyban

  

1. Eperjes pusztai élőfalu kezdeményezés (Mezőgyán)

 

Már nem működik. :(

 

 

2. Keresztény (Egyházasfalu) 

www.fefe.inf.nyme.hu/ftm


Az ökolakópark egy csendes és szép Sopron megyei község határában létesül, kiváló vasúti megközelíthetőséggel, gyors internettel és minden szükséges dologgal ellátott területen, tiszta, egészséges környezetben. Sem a környezetbarát közlekedés (kerékpár, vonat), sem a soproni, szombathelyi munkavállalás, távmunkavégzés nem okoz gondot az itt letelepedni szándékozóknak. Az ökoépítkezés azt is jelenti, hogy a házak, lakások rezsiköltsége a takarékos technológiáknak köszönhetően rendkívül alacsony lesz. Pályázatokkal szeretnénk biztosítani, hogy a körültekintő, környezetbarát építkezés maga is olcsóbb legyen, mint a piaci lakásárak. A falurész neve nem véletlenül Keresztény: szép, felújított a templom, az ökolakópark határában pedig egy kedves útszéli kereszt áll, aminek a gondozása valószínűleg ránk szállna. Minden szintű iskola elérhető    5-10-40 percen belül, s mivel idősek otthona is létesülne, akár egymás közelében is maradhatnának a generációk.

forrás, további részletek: www.dunakanyar.net

 

Most vontuk belterületbe, októberben lesznek már telkek is.

Kép és infó: Dr. Dőry István (2010. augusztus)

szerveződő ökofaluról szól a Gazdakör műsora 7' 14"-től

 

 

  3. "Nyitottfalu"

http://okofalu.cel-pont.hu


Egy olyan ÖNELLÁTÓ ÉS FENNTARTHATÓ faluközösség létrehozása és működtetése, melynek tagjai a közösség megtartó erejére támaszkodva szabadságban és biztonságban, a természettel összhangban létezhetnek, s önmagukkal és egymással harmóniában élhetnek minden szinten.

- Szeretnél kilépni a mókuskerékből?
- Szeretnél nyugodtan élni, távol a világ ránk erőltetett zajától?
- Szeretnéd, ha gyermeked egy ilyen nyugodt helyen nőne fel?
- Érdekel, hogyan lehet önellátóan élni?
- Szeretnél egy tudatos, környezetet ápoló, építő közösséghez tartozni? 

Ha a fenti kérdésekre igennel feleltél, és téged is KOMOLYAN érdekel a kornyezettudatos, egészséges élet, nagyvásoson kívül, a természethez közel, látogass el hozzánk a http://groups.google.com/group/nyitottfalu címen. Itt megvitathatod gondolataidat velünk, illetve bakapcsolódhatsz abba a közösségszervező munkafolyamtba, ami megalapozza leendő otthonunkat, az ökofalut. Ha szeretnél kozvetlen kapcsolatot velünk, hívd ezt a számot: 06 70 4557631, vagy írj levelet ide: fabianmark77(kukac)gmail(pont)com.

A faluépítők

Csoport e-mail címe: nyitottfalu(kukac)googlegroups(pont)com

 

4. Hidrogénfalu (Bükkaranyos és Emőd között)

www.freeweb.hu
www.youtube.com


A projekt a megvalósítási szakaszba érkezett, már 8 család vásárolt telket abból a 33, egyenként 5-6000 m2-es kisbirtokból, amely Bükkaranyos és Emőd közötti külterületén fekszik. A tervek szerint 2010 nyarán itt kezdődne meg annak a teljes mértékben zöldenergiát használó falunak az építése, ahol az egyéb megújuló energiaforrások mellett napelemes cseréppel borítanák a házakat. A faluban a lakóházak mellett egy oktatóépületet, energiaközpontot és egy ökoturisztikai szolgáltató központot is építenek.

forrás, további részletek: www.index.hu

 

5. "Ökováros"


Új hazát alapítunk, egy ökovárost, mely önfenntartóan működik, és egyben az önfenntartó filozófiák olvasztótégelyévé is válik. Keresünk szponzort, aki energiadús földet ad és egy energetikai szponzort, aki legalább egy szélerőművel megdobja a jövő városát. Illetve keresünk péket, sörfőzőt, biokertészt, interneten dolgozókat, gyermekes családokat, tanárokat... Mindenkit várunk, aki bele akar vágni a fenntartható életmódba, vagy megpróbálná szakmáját, kisvállalkozását egy autonóm városban felfuttatni.

forrás, további részletek: www.okovaros.blog.hu

 

6. Szolnok-Szanda, Tiszatenyő


2009. augusztus 13. 22:44 írta, papp.ibid@... Tisztelt Mindenki!
Csatlakozom az előttem íróhoz, mi is építjük az élhetõ jövőnket: Szolnok-Szandán és Tiszatenyőn.
Tárolóverem készítés a terményeknek, tetőcsere meg javítás régi kemence felújítása és egy új építése. Ezeket is meg kell csinálni helyben, mert az ország egészét kell újjá építenünk.
Áldás, békesség és jó egészség mindenkinek, üdvözlettel Papp István

forrás: www.groups.yahoo.com

  

7. Élhető Világ Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Területfejlesztési Projekt

Nemessándorháza


A közép-zalai település felső peremén elnyúló vadregényes táj maga a nyugalom szigete, ahol ember és természet háborítatlan harmóniában él egymással. A levegő friss, a vidék csendes és békés, a szemünk elé táruló dombokkal körülvett völgy látványa festői, mégis hihetetlen, hogy két harmincas éveiben járó fiatal immáron harmadik esztendeje itt, a civilizációtól távol, teljesen nomád körülmények között éli mindennapjait. E meglepő döntés oka pedig nem más, mint épp a civilizációból való kiábrándulás.

A pár a dimbes-dombos, negyvenhektárnyi területen ökogazdálkodást folytat. Terveik közt szerepel egy ökofalu létrehozása, mely körülbelül 25 család számára biztosíthatna lakhelyet, jelentkezők azonban egyelőre még nincsenek.

forrás, további részletek: www.zalaihirlap.hu
www.nol.hu

 

8. Smaragdfalva (Egerszalók)


Nagy családot akartunk, hát nagy családunk lett!

Mindenkit várunk, és örömmel fogadunk, aki egy ilyen család tagja kíván lenni!
Két csonka család összekapcsolódásából lett a mi új családunk. Tele kihívásokkal, nézetkülönbségekkel, összetartozás vágyával, más más igényekkel.
Mégis akarattal, elszántsággal, nézünk a problémáinkkal szembe, közösen oldjuk meg, közösen sírunk, fájunk, félünk, és szeretünk, és reméljük így is tudunk valami értékeset létrehozni!
Várjuk légy a tanúnk, légy része az életünknek, ameddig neked és nekünk is jó!

Olyan társakat keresünk, akik szeretnek harcolni a saját életükért, akik szeretik a munkát, szeretnének egy közösséghez tartozni, és vágynak az alap értékek megőrzésére!

Egerszalók mellett, 10 ha-on kezdtünk el gazdálkodni, ha van kedved, csatlakozz!

...
Minden gazdaságnál a beindításhoz kell a legnagyobb befektetés, ilyenkor soha nem elég a munka, és a pénz, és az idő. Tehát, ha önellátásra szeretne az ember készülni, akkor minden lehetséges segítség szükséges. kb 5 év után a helyesen felépített gazdaság már működő képes kell lenni, a fák elkezdik a termést ontani, a föld megmutatta magát, kialakult, hogy mit érdemes, mit lehet jól termeszteni.
Ebből az elgondolásból kiindulva, ha azt szeretnénk, hogy sok tiszta, megbízható minőségű élelmiszert termelő gazdaság épüljön, kell néhány anya gazdaság, ahonnan, a fiókákat táplálni tudjuk vetőmagokkal, fa csemetékkel, állat állománnyal, tapasztalatokkal. Célszerű a vállalkozó szellemű tagokat már meglévő, vagy induló helyekre csoportosítani, hogy ott a feladatokat közösen gyorsabban, jobban megoldják, lerövidítsék a kialakítás kemény munkáját, közben közösséggé formálódjanak, és ezek a közösségek tudják a következő falvak, alapanyagát kiadni.

 

forrás, további részletek: www.smaragdfalva.sokoldal.hu

 

9. Magfalva (Gomba)

www.magtar.hu 


A MAG-ot barátaimmal hoztuk létre 1997-ben. Ekkora már világosan látszott, hogy az a fajta fogyasztói civilizáció, amelyben élünk még a mi életünkben összedől. Elsődleges célunk az volt, hogy a katasztrófa előtt minél több ember függetleníthesse magát a nagy ellátó rendszerektől (gáz-, víz-, villany-hálózatok, nagyüzemi mezőgazdaság és élelmiszeripar, egészségügy stb.), esélyt adva magának és a családjának a túlélésre. Erre a legkézenfekvőbb megoldást a hagyományos, önellátó paraszti gazdálkodás nyújtja, amely évezredeken keresztül bizonyított, amelyben még nagyszüleink is éltek. Ez az életmód nem csak egészséges, tiszta élelmiszert, kényelmes, otthont adó házat és emberhez méltó életet jelentett, hanem – mivel a házépítéstől a mezőgazdasági munkákig mindent kalákában végeztek – közösséget is. Ez a közösségi lét, és az általa nyújtott védelem és biztonság hiányzik ma mindnyájunknak. Ezt próbálja a MAG visszaadni az embereknek.
...
A MAG pártoktól és egyházaktól független szerveződés. Az alapelveken kívül minden körülményt (szervezeti forma, tagfelvétel, pénzügyek, vezető-választás, saját programok kialakítása stb.) szabad akarattal a helyi közösség dönt el, törekedve a minél teljesebb önállóságra és önellátásra, hogy a Gondviselés Rendje helyett ne mesterségesen kialakított politikai, gazdasági, és társadalmi kényszerek befolyásolják létüket és működésüket. Mi mindenkiben a jövőt látjuk, ezért – előéletétől függetlenül - mindenkit várunk sorainkba.
...
Ez a XXI. század nagy kísérlete: képesek vagyunk-e újra emberi közösségeket alkotni, melyet a félelem (pénz, politika, hatalom…) helyett a szeretet épít fel és tart egyben? Évezredekig ilyen közösségek alkották az emberi társadalmakat, ezt próbáljuk meg újra felépíteni. Tavasszal egy kis csoport elkezdte felépíteni Magfalvát Monor és Gomba között, egy közel 50 hektáros területen. (Gomba felé jobb oldalon, Homok és a harcvölgyi erdő között – a szerk). A falu kb. 10 házból fog állni, melyekhez 5 ha földterület tartozik.

forrás, további részletek: www.magtar.hu
 


A MAG önszerveződő, önvezérelt önellátó közösségek hierarchikus rendszere. Egyetlen cél tart össze bennünket: ma az emberek többsége a másikból él, mások rovására sikeres, mások munkájából gazdagszik meg. Mi igyekszünk másokért élni. Jelenleg kb. 50 MAG-közösség van határainkon innen és túl.

forrás, további részletek: www.agrarunio.hu

MAG - Mintaként Alkalmazott Gondviselés
Nyílt nap: www.nap-haz.blogspot.com
képek01
képek02

 

10. Bizalom Csoport


Csoportunk célja egy önfenntartó kulturális közösség létrehozása, ahol a megvalósul a szabad művészet és a hagyományőrzés együttélése egy környezettudatos, baráti társaságban. Bízunk abban, hogy segíthetünk az embereknek visszatalálni a természethez, a művészet és hagyomány értékeihez. Lehetőséget biztosítunk fiatal művészek, zenészek, írók, költők, színészek, hagyományőrzők, kézművesek és minden kulturális tevékenységet végző ember számára alkotásaik bemutatására. Művésztelepeket, kiállításokat, táborokat, bemutatókat, fesztiválokat szervezünk. Végső célunk egy önfenntartó, természettel összhangban élő közösség létrehozása, melynek otthona helyszínéül szolgál a fent említett kulturális tevékenységeknek, ugyanakkor lehetőséget ad az önellátásra, melyet a mezőgazdaság és állattenyésztés segítségével valósítunk meg. Függetlenek vagyunk minden fajta vallási vagy politikai szervezettől. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a hit, a hagyomány, a szabadság, a béke és ezek által a szeretet jelenlétét közösségünkben.
 

forrás: http://bizalomcsoport.blogspot.com

 

11. Anasztázia

www.anasztazia.hu
www.freeforum.hu/boldogfalva 

Vlagyimir Megre könyvsorozatának elolvasását az alábbi vázlat nem helyettesíti: 

Anasztázia szerint "megengedhetetlen a hirtelen átmenet egyik állapotból a másikba", ezért "nem utasítja vissza civilizációnk vívmányainak a használatát sem: Csak dolgozzon a negatív is a JÓ javára."

"A világból ki kell választani azt, ami JÓ, akkor majd sok ember életmódja megváltozik a Földön. Megszületik az új, boldog emberi társadalom."

ANASZTÁZIA KÉP az új tipusú Családi Településekről:

"...válassz magadnak a Földön egy helyet, ahol élni szeretnél. Itt vásárolj magadnak örök időkre egy hektárnyi területet. Be kell a telket keríteni, oszlopok helyett élő fákat ültetni 2 m-es távolságba egymástól, közéjük pedig áthatolhatatlan bokrokat telepíteni. Telked parlagon heverő föld. A parlagot élő kerítés veszi körül. De ennek még a 3/4-ét vagy a felét erdősitjük, különböző fákkal ültetjük tele. Az erdő szélén, amely érinti a maradék földet, élő sövényt ültetünk, hogy ne jussanak át rajta az állatok. Az erdőben szorosan egymás mellé ültetett fákból, kis legelőt alakítunk ki, ahol pl. 1-2 kecske legelészhet. De lehet hajlékot készíteni még tojó tyúkoknak is. A telken nem túl mély, 2 ár nagyságú tavat kell ásni. Az erdei fák, bokrok közé málnát és ribizlit ültetünk, a szélére pedig erdei szamócát. Később az erdőben a fák közé lehet 3 üres rönköt állítani a méhek részére. Fákból még kis lugast is készítünk, ahová a hőség elől lehet bújni, Élő nyári hálószobát is ültetünk és alkotói műhelyt. A fűben nőhet a zöldség, a gyönyörűséges paradicsom, de uborka is. A krumplibogár vagy a sáska hozzá sem ér ahhoz a telekhez, amelyet így tervezünk. Egy takaros házat is kell még építeni. Ha lehetőséged van rá mindent fel kell használni, hogy javadat szolgálja. Ennél a tervnél a technika alkalmazását nincs értelme elvetni. Mindent, ami a sötét-erők megnyilvánulásának tűnik szükséges FÉNYESSÉ változtatni. Ehhez szükséges a szokások folyamatos és zökkenőmentes megváltoztatása.

Nem lehet egyetlen egységes tervezet. Személyre szabottnak - személyre szólónak kell lennie. Mindenkinek az ő sajátja. Az információt viszont mindenkinek együtt kell majd megvizsgálnia és megterveznie saját települését. Úgy kell elrendezni, hogy az ilyen gyönyörű településen ösvények, gyalogutak és utak is legyenek. Mindegyik telket a másiktól, minden oldalról 3 m széles sáv válassza el. Iskola is legyen az összes négyzet alkotta egység központjában."

 

12. Na és ez a blog is! :)

Ökofalu Szervezés
www.okofaluszervezes.blog.hu


Hiszünk abban, hogy az életünk lehet jó, egészséges, harmonikus.

Hiszünk egy közösségben, mely saját életét a természet rendjéhez igazítva,
boldogan, teljességben tudja élni.
Hisszük, hogy mindezt ebben a világban is meg lehet teremteni.

Ez csak rajtunk múlik!

Szeretnél így élni?
Egy önfenntartó ökofalut szerezünk.

Csatlakozz Te is!

E-mail: okofaluszervezo(kukac)gmail(pont)com

  

A lista természetesen nem teljes,
ha tudsz más hasonló céllal működő szervezetet, írd meg!
okofaluszervezo(kukac)gmail(pont)hu

  

Tovább: 05. Néhány ökotanya

 Vissza: Magyar ökofalvak szub- és objektív bemutatása

 

  3 komment


Oldaltérkép/tartalom         Csatlakozás         Fórum         Tagoknak

Címkék: gomba ökováros ökofalu szervezés ökofalu biofalu élőfalu mezőgyán keresztény egyházasfalu nyitottfalu szőlősardó nemessándorháza hidrogénfalu bükkaranyos emőd szolnok szanda tiszatenyő élhető világ mezőgazdasági környezetvédelmi és területfejlesztési projekt magfalva

A bejegyzés trackback címe:

https://okofaluszervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr512219252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarasvati 2013.09.25. 08:01:37

Kedves Mindenki,
szeretném megkérdezni, melyik falu müködik ténylegesen, igazából, mert pl. Magfalván még Géczy Gábor sem lakik, 1 ember felügyeli az állatokat és autó roncsok tömkelege díszíti a tájat. Ha a többi falu is ilyen , akkor elég siralmas a helyzet és akkor nem lehet elvárni, h. egy család ilyen körülmények közé menjen. Engem személy szerint komolyan érdekel a dolog, de csak akkor, ha korrekten müködö faluról van szó és nem álomképekröl. Tervezni én is tudok, itt a megvalósításon lenne a hangsúly. Komoly, eggyet akaró, egyforma elszántsággal gondolkodó emberek szükségesek ezen falvak kivitelezéséhez.
Válaszukat tisztelettel megköszönöm, Krisztina

Sokáialkisz 2013.10.01. 01:21:14

@Sarasvati: Kedves Krisztina!
...sokkal jobb lenne szóban....(30/2437540; 82/577091)....néhány ötlettel mégis előállok itt:
-Nekem az a tapasztalatom, hogy álmot kerget az, aki azt várja,hogy egy tökéletesen működő falura, közösségre talál. Nincs ilyen, ez azt hiszem a természetünkből adódik. Visnyeszéplakon legalább 30 család lakik, gazdálkodnak, öko-bio szemléletűek, hagyomány tisztelőek, van iskolájuk, ahol nem agymosnak (maguk válogatják ki a tanárokat), a gyerekeik bekerülve a városi iskolákba kitűnő eredményeket mutatnak fel. Értelmesek és törekvőek (többnyire) a felnőttek is. (Még szép!) Az első betelepülő, (kb. 4-5 család), kb. 20 éve él ott. Van sok tapasztalatuk. Javasolhatom még Gyűrűfűt, bár ott nagyon régen jártam....
Látom, hogy óvatos vagy, és -nagyon helyesen- nem hiszel a szép szavaknak, ideológiáknak, mindezek ellenére mégis a figyelmedbe ajánlanám Egres Katinkát (magvagy.hu). Ő is egy keresés végén és egy megvalósítás kezdetén van. Több olyan közösséget meglátogatott (élt velük rövidebb hosszabb ideig) akik emberhez méltó életet szeretnének élni. Ő talált egy minta-szerű nagy közösséget Olaszország északi részén: Damanhurról találsz infót Katinka honlapján. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szívesen megosztja veled a tapasztalatait, nagyon segítőkész és sugárzik belőle a küldetés-tudat. (Majd látni fogod.)
Mi egy faluban (Bárdudvarnokon) lakunk, ahol nagyon sok emberrel jó közösségi kapcsolatot ápolunk. Itt sokkal kevésbé vagyunk "összefonódva", mint Széplakon, sokkal kevesebb az elvárásunk azzal kapcsolatban, hogy a másiknak hogyan kellene élnie. (Sajnos önmagunkkal szemben is kevesebb az elvárás, legalábbis ami a valódi tudatosságot illeti. Persze ez csak az én kritikám/önkritikám.) Mégis, ebben a légkörben semmi akadálya, annak, hogy valaki megvalósíthassa öko-bio álmait. Ha meg nem valósít meg semmit akkor sincs semmi baj.
Talán könnyebb, ha egy olyan közösségben gondolkodsz, amelyiknek a tagjai azonos értékek mentén szeretnének élni, de szerintem annak sincs akadálya, hogy -megfelelő környezetben- egyedül vágj neki az útnak. Majd jönnek a többiek utánad. Pontosan olyan embereket fogsz bevonzani az életedbe amilyenekre szükséged lesz. Szóval, ha hitelesen csinálod, akkor néhány évtized múlva lesz körülötted egy ökofalu-szerű társaság. Amit írni fogok, az lehet, hogy hülyeségnek tűnik -ha ugyan az előbbiek nem tűntek annak...- de nem szabad a másik embertől elszántságot/kitartást várni, még ha most elszántnak is tűnik, lehet hogy pár év alatt leereszt, meggondolja magát és úgy érzed hogy csalódtál, vagy más irányba mennek a falui dolgai, mint ahogy te elképzelted, akkor is csalódsz. A legjobb, ha az ember teszi a dolgát, a többit meg a többiekre bízza.
Ezt a levelet azért kaptad, mert "komoly és elszánt" vagy, fogadd szeretettel!
Ákos

Sarasvati 2013.10.02. 09:57:21

@Sokáialkisz: Kedves Àkos,

Nagyon szépen KÖSZÖNÖM a kimerítö válaszod és segítökészséged!!!
Az igazság az, hogy a dolog tényleg komolyan érdekel bennünket, de 2 gyermekkel nagy felelösség kimenni. Ezért akarjuk nagyon tudatosan körbe járni a kérdést. Van pár ember, akikkel nagyon azonosan gondolkodunk, csak még a megfelelö helyet keressük... Mégegyszer köszönöm a kedves válaszod, a telefonszámmal is élni fogok, ha konkrét cselekvésig jutunk. Köszönettel és szeretettel, Krisztina.
süti beállítások módosítása